Deelname Haagse Vredesbeurs 2023

Tijdens de landelijke Vredesweek neemt Stichting Huis van Erasmus op zaterdag 23 september deel aan de Vredesbeurs in de Haagse Paleiskerk.

In zijn bericht ‘De Schreeuw’ wijst bestuurslid Rein Heijne er op dat Erasmus het al verbazingwekkend vond hoe men zich halsoverkop in een oorlog stort. Het is nog steeds zo en sinds februari 2022 maakt Europa het van dichtbij mee. Vrede lijkt verder weg dan ooit; we voelen ons niet veilig.

Spel
De hele wereld volgt bezorgd de oorlog die op Oekraïens grondgebied wordt gevoerd. De machtigen voeren het spel zoals ook Erasmus dat in zijn tijd al zag spelen. Toch rekenen veel regeringen op militaire en economische middelen. Ze gebruiken ze of dreigen er op zijn minst mee. Een spel met alleen verliezers.

Samen op weg
Diplomatie is nog niet in beeld. Het lijkt of men niet kan leren van geschiedenis. Historie waarin militaire expansie nooit de oplossing bleek. Praten, met elkaars belangen en wensen voor ogen kan leiden tot geweldloosheid en vrede. We kunnen proberen om samen op te weg te gaan naar een Europa, een wereld, van gerechtigheid en échte vrede. Vrede is namelijk niet alleen de afwezigheid van oorlog. Vrede betreft een samenleving waar respect, gerechtigheid en vrijheid gewoon zijn. Een maatschappij waar men elkaar de ruimte gunt en geeft. Dat moet kunnen op macro- én op individueel niveau, want Vrede moet zich in ieders hoofd nestelen!

Vredesbeurs
De Haagse Vredesbeurs lijkt ons een van die mogelijkheden. Stichting Huis van Erasmus ontving een uitnodiging tot deelname. Om het bovenstaande besloot het bestuur onmiddellijk daar van harte op in te gaan. Iedereen, vriend en de verklaarde vijand, moeten zich veilig voelen in deze wereld. Vrede kun je leren, vrede kun je bouwen, vrede kun je dóén!

Paul Seesink – www.seesinkweb.nl 

Bekijk andere berichten

Bericht delen