Huis van Erasmus wil de ideeën en idealen van Erasmus voor een vreedzame en verdraagzame samenleving uitdragen. Haar doelstelling ‘Burgerschap met Erasmus’ is
het ontwikkelen van ‘zachte krachten’ zoals verbinding, respect, betrokkenheid, empathie, flexibiliteit, openheid en verantwoordelijkheidsgevoel.
Het bestrijden van onverdraagzaamheid (voor)oordelen, conservatisme, het ‘eigenvolk eerst’-denken, starheid, blijven steken in het ‘eigen gelijk’ en het egocentrisme.
De stichting richt zich hierbij ook nadrukkelijk op het onderwijs. We deden dit al met de leer- en werkboeken ‘Erasmus voor de klas’. En voor het vak Burgerschap ontwikkelen wij nu nieuw lesmateriaal.
Omdat scholen maar weinig of geen geld of tijd krijgen voor het verplichte vak Burgerschap is dit materiaal opgebouwd uit thematische bouwstenen – in Powerpoint – die los van elkaar te gebruiken zijn. Dus ook in tussenuren, ziekte-uren van een collega, etc. Als leerkracht ben je volledig vrij om een bouwsteen te kiezen; ze hoeven niet volgordelijk behandeld te worden. Elke bouwsteen kan in twee of drie lessen behandeld worden, maar als je slechts tijd hebt voor één les is dat ook geen probleem. Sterker nog: als je niet helemaal uitkomt met de tijd, bijvoorbeeld omdat de discussie in de klas te lang heeft geduurd, is dat ook geen ramp (eigenlijk: des te beter!).
Het materiaal nodigt uit tot kritisch denken, tot zelfreflectie, en tot het aangaan van een open dialoog met elkaar.