Nepnieuws, wat doen we ermee

In de Erasmusweek 2022, met als thema ‘Oorlog en vrede’, organiseerden Bibliotheek Rotterdam, Huis van Erasmus en Het Humanistisch Vredesberaad op vrijdagavond 28 oktober 2022 in het Rotterdamse Bibliotheektheater.

Een informatie- en debatavond onder de titel:

NEPNIEUWS, wat doen we ermee?

Bij oorlogen is de waarheid meestal het eerste slachtoffer. Berichtgeving daarover ontaardt al snel in propaganda. Met feiten wordt willekeurig en slordig omgegaan. Voor veel mensen wordt het dan lastig om tot een goed oordeel te komen. Kritisch denken wordt verdrongen en opmerkzame vragen worden niet op prijs gesteld.

Het was een boeiende en leerzame avond over de herkenbaarheid van nepnieuws. Hoe krijgen kinderen en volwassenen inzicht in desinformatie en hoe kunnen zij zich daartegen verdedigen?

Een avond met een panel van specialisten:

  • Pien van der Hoeven – historicus en mediaspecialist over o.a. nepnieuws in oorlogen;
  • Lieven Vandersypen – Spinozaprijs-winnaar over fake-wetenschap en
  • Carolien Roelants – NRC-journaliste en Midden-Oostendeskundige.

Schoolvoorbeeld
Filmopnamen werden getoond van een vormingsles voor scholieren van Basisschool Essesteijn in Voorburg over nepnieuws als onderdeel van de Leergang Burgerschap (www.huisvanerasmus.nl)

Journalist voor de Vrede
Nog maar net terug van het oorlogsfront in Oekraïne, ontving Hans Jaap Melissen (1968) journalist, oorlogsverslaggever en schrijver, deze avond de prijs ‘Journalist voor de Vrede 2022’ van het Humanistisch Vredesberaad. Een prijs die deze stichting elke twee jaar uitreikt aan een persoon binnen de Nederlandse media ‘die bijdraagt aan een cultuur van vrede, geweldloosheid en rechtvaardigheid.’

Wetenschap en nepwetenschap
Na de pauze hield Prof. dr. ir. Lieven Vandersypen zijn betoog ‘Wetenschap en nepwetenschap’ aan de hand van onderstaande PowerPoint-presentatie:
HvE 2022-10-28 Nepwetenschap PPT-pres. Lieven Vandersypen 

Beeldregistratie
Van deze conferentie is een beeldregistratie beschikbaar, die via YouTube te volgen is.

Bekijk andere berichten

Bericht delen